Vârsta şi sexul : T.I., bărbat, 60 de ani

Statutul socio-profesional : meserie inginer , profesor universitar şi cercetător, pensionar la Institutul de Cercetări miniere Deva, deţinea brevete de inventator, locuia cu soţia.

Domiciliul : urban.

Antecedente psihiatrice : depresie după pensionare, alcoolic – lua tratament

Alcoolemia în momentul decesului : 2.60 la 1000 ml

Istoric:

Cazul lui T.I. a ridicat unele probleme, deoarece la o primă şi generală observare a locului faptei au existat unele suspiciuni cu privire la comiterea unei crime.

Dispeceratul Poliţiei Municipiului Timişoara este sesizat că într-un apartament a fost găsit decedat T.I. în vârstă de 60 de ani. Echipa ajunsă la faţa locului este informată că rudele au deschis uşa de la intrare şi l-au găsit spânzurat. Încuietoarea uşii de acces în locuinţă nu prezenta urme de forţare. T.I. locuia cu soţia, aceasta fiind plecată din localitate cu treburi.T.I. a fost găsit spânzurat, în poziţie atipică în spaţiul de trecere dintr-o cameră în alta. În imediata apropiere s-a găsit un scaun răsturnat iar covorul era deranjat pe o porţiune. Laţul de spânzurare, cu noduri fix-superior şi culisant –inferior, era prins în partea de sus de o garnişă. Aspectul ce a creat suspiciuni a fost acela al legării membrelor inferioare şi superioare-acestea chiar într-o modalitate deosebită. Astfel: picioarele erau bine strânse puţin peste nivelul gleznelor cu acelaşi tip de cordon ca cel din care  a fost improvizat laţul de spânzurare; mâna dreaptă avea înfăşurat de încheietură un cordon, cu capătul înnodat deosebit, prinderile fiind răsuciri succesive, iar nodul final culisant. Cordonul era fixat şi de prima butonieră de curea a pantalonului, urmând apoi traseul curelei pe la spate ca în final să se prindă de mâna stângă şi de ultima butonieră în acelaşi mod.

Legăturile realizate cu multă imaginaţie nu permiteau apropierea în faţa mâinilor una de cealaltă.

Pe marginea patului din cameră a fost găsit un portofel conţinând toate actele decedatului şi verigheta acestuia.

Cercetarea criminalistică a locului faptei şi expertiza medico-legală au confirmat moartea violentă prin spânzurare. Din investigaţiile asupra vieţii particulare, a rezultat că T.I. era alcoolic şi bolnav psihic , fiind sub tratament medicamentos. Deteriorarea psihică s-a produs ca urmare a şocului provocat de pensionare şi a pierderii, în acest fel ,a statului socio-profesional. Emotiv din fire, sociabil, T.I. a avut o implicare deosebită în munca de cercetare a Institutului din Deva.

Interpretarea cazului.

T.I. nu dezminte faptul că este o persoană inteligentă, meticuloasă, cu o anumită doză de sarcasm şi cu multe idei originale. Imaginaţia sa nu a folosit-o doar la invenţii inginereşti ci şi la pregătirea propriei morţi.

Subcomisar CLAUDIA MOŞOARCĂ. Serviciul Criminalistic Timiş.