Asociaţia Studenţilor la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei (ASPSE) organizează anual proiecte pe teme ţintă pentru studenţi precum  Resurse Umane, Psihoterapie sau Art Terapie. Acestea au ca scop prezentarea unei perspective realiste asupra domeniului vizat.
De aceea, ne-am gândit… cum ar fi să facem un proiect care să aibă ca temă fundamentală intersecţia dintre criminalistică şi profiling. Părea  oarecum idealist şi imposibil, dar după căutări intense în sfera specialiştilor de la noi din ţară, am descoperit că este chiar realizabil şi că putem iniţia acest proiect pilot! Astfel, ne-am strâns ori de câte ori a fost nevoie pentru a lua cea mai bună decizie şi am încercat să punem în practică cele mai frumoase idei. Echipa de anul acesta a lucrat cu mult entuziasm şi pasiune pentru a aduce în faţa studenţilor specialişti în domeniu, pentru a găsi intrări în locuri greu accesibile precum laboratoarele Institutului Naţional de Criminalistică şi penitenciar. Totodată, a încercat să ţină cont şi de partea practică prin reconstituirea unei scene a crimei. Odată ce se va da startul şi pentru participanţi, suntem siguri că vor trăi o experienţă unică şi mult aşteptată, îşi vor însuşi cunoştinţe pe care nu le gasesc pur şi simplu în paginile unei carţi bune, ci le vor şi valorifica imediat în imagini practice. În urma derulării acestui proiect ne dorim să rămână o bază solidă pentru  dezvoltarea  studiului şi interesului în acest domeniu la noi în ţară, respectiv în rândul studenţilor,  să deschidem drumuri încă paşite timid, să deosebim realul de ficţiune, şi de ce nu, să formăm viitori specialişti. Şi pentru că primul pas al proiectului a fost un adevărat succes, conferinţa la care cu toţii am stat “numai ochi si urechi” să  nu pierdem ceva din informaţiile preţioase, suntem încrezători că acţiunea noastră va avea o influenţă pozitivă pentru toţi participanţii şi poate chiar le va transforma hobby-ul într-o viitoare carieră. De altfel, ne dorim ca în următorii ani să putem crea un cadru în care cunoştinţele dobândite de studenţi să fie puse mult mai bine şi în practică.
Iar acum, dacă eşti student la Psihologie, Drept sau Sociologie, te aşteptăm sa te înscrii pe www.aspse.ro, sau să ne vizitezi pagina de facebook a asociaţiei ASPSE .

Ana-Lacramioara Cambei
Membru departament PR
Asociaţia Studenţilor la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei

Programul evenimentului:

Ziua 1 (02.04) LUNI
Speakeri
Avocat de aparare – specializat în criminalistică 11-12
Inspector de poliţie – munca pe teren 12-14
Psihiatru – aspectele internării în ospiciu 14:30-16:30
Medic legist 16:30-17:30

Ziua 2 (03.04) MARŢI
Vizită la penitenciar

Ziua 3 (04.04) MIERCURI
WS Profiling
C. Duvac : Profilul criminalului+Personalitatea criminală 11-14
T. Butoi: Criminalul organizat vs Criminalul dezorganizat 14:30-16

Ziua 4 (05.04) JOI
WS Victimologie- Integrarea socială a criminalului
Liliana Pârvulescu 11-13
Laurenţiu Mitrofan Jr 13:30-15:30

Ziua 5 (06.04) VINERI
Reconstituire Scena Crimei

Ziua 6 (07.04) SÂMBATA
Seară de film + dezbatere – Emil Gâtej

Ziua 7 (08.04) DUMINICĂ
Feedback + ieşire informală

Ziua 8 (09.04) LUNI
Vizită la laboratoare în Institutul Naţional de Criminalistică