Sinuciderea  este un act de autoagresiune, deliberat, care în final are ca scop suprimarea propriei vieţi. De cele mai multe ori sinucigaşul foloseşte metodele „clasice” : spânzurarea la o distanţă relativă faţă de sol, precipitarea de la etaje superioare ale clădirilor, înecul , tăierea corpului în zone puternic vascularizate, plasarea pe traseul unor mijloace de transport (căi ferate) şi altele.

Există însă situaţii  în care sinucigaşul se foloseşte de mijloace şi metode care ridică o serie de întrebări (logice) în momentul imediat descoperirii şi care pot, prezuma, pe moment, ipoteza, omorului, tâlhăriei, jafului, violului etc., urmat de înscenarea unei sinucideri, acestea intră în categoria sinuciderilor atipice. Tot în această categorie sunt incluse, în general, spânzurările de la distanţe negative faţă de sol (distanţa dintre sol şi punctul de fixare superior este mai mică decât înălţimea victimei), respectiv de calorifere, clanţe ale uşilor de acces, sisteme de închidere ale ferestrelor, robinete de la chiuvete şi altele.

În practica din ultima perioadă a Biroului criminalistic Timişoara, lucrătorii  s-au  întâlnit cu două cazuri de sinucidere atipică, în care interpretarea urmelor şi a aspectelor de la faţa locului a fost deosebit de importantă pentru stabilirea modului de acţiune a sinucigaşilor şi pentru determinarea, chiar de la faţa locului,  dacă a fost sinucidere ori o simulare a acesteia.

Astfel, la data de 22.06.2009,  Dispeceratul Poliţiei municipiului Timişoara a fost anunţat de către Grupul de pompieri Banatul de faptul că au fost solicitaţi să intervină la un incendiu, unde, după stingerea acestuia, au constatat că în camera afectată de foc se află cadavrul unei persoane, care are încheieturile mâinilor conectate la o priză de curent prin intermediul unui cablu electric .

Criminaliştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că apartamentul unde a fost găsită victima se află la primul etaj al unui imobil cu zece etaje şi, pentru a pătrunde în interior, a fost nevoie de forţatea sistemului de închidere şi asigurare a uşii de acces în apartament. Pe interior nu a fost găsită cheia în broască, ceea ce a creat o primă suspiciune; în continuare s-a putut observa că focul a fost iniţiat, s-a propagat şi s-a localizat numai în sufragerie, cealaltă cameră, holul şi dependinţele nu au fost atinse de flăcări, iar în sufragerie nu se afla decât un pat (recamier), plasat în partea stângă a intrării şi la o distanţă de 20 cm de perete. În încăpere a mai fost identificat un vas cu apă plasat în partea stângă a uşii  şi un ambalaj din sticlă de ½ l (sticlă de bere).În celelalte încăperi şi dependinţe ale apartamentului erau depozitate toate obiectele  care compuneau iniţial sufrageria, fiind aranjate şi plasate în aşa fel încât să nu împiedice deplasarea prin locuinţă. În general, în apartament şi dependinţele acestuia exista o ordine desăvârşită şi chiar în sertarele mobilei din camera alăturată sufrageriei, era o ordine perfectă, existând compartimente speciale pentru diferite categorii de facturi sau de chitanţe ( întreţinere, curent, televiziune cablu, abnonamente tv ).

În încăperea  incendiată,  pe pat, a fost identificat un cadavru  ars care,  după o examinare atentă, s-a stabilit că este al unui bărbat . Acesta avea legate de încheieturile mâinilor  fire electrice, decapate pe o porţiune de 25-30 cm , fixate prin răsucire; cele două fire de la mâini  se continuau spre partea dreaptă a patului  şi respectiv a cadavrului, în jos după pat, fiind conectate la o priză de curent (220 v) printr-un ştecher.Sub cadavru a fost identificată o bucată de rezistenţă electrică spiralată, din nichelină (tip reşou), plasată circular pe suprafaţa patului, iar în încăpere se simţea un puternic miros de combustibil lichid (benzină) , miros care persista pe toată suprafaţa patului şi a cadavrului cât şi în sticla  dec ½ l  din încăpere.S-a stabilit, în cursul investigaţiilor efectuate cu ocazia cercetării locului faptei că victima  era de meserie electrician, fiind un tip mai retras, nonviolent şi care urma ca în acea zi, să fie evacuat din locuinţă, de fosta soţie; iar în cursul dimineţii, s-a învoit de la serviciu pentru : „ a-şi rezolva definitiv unele probleme familiale….”.

Analizând  toate datele obţinute la faţa locului, ( confirmate ulterior de experiza medico-legală şi de celelalte probe adunate de organele de cercetare penală) am stabilit că : victima, pe fondul unei căderi psihice, determinată de evacuarea sa din locuinţă şi de divorţul soţiei, cu care avea şi un copil, s-a învoit de la serviciu, a venit acasă unde a eliberat întreaga sufragerie de mobilier şi de toate celelalte bunuri  ( covor , perdele , draperii), după care şi-a legat de încheieturile mâinilor un cablu, decapat la partea  opusă ştecherului,  a plasat o rezistenţă  electrică pe suprafaţa patului ( pentru realizarea unui arc electric), după care  a stropit cu benzină atât patul cât şi hainele sale , s-a aşezat pe pat în poziţia sezut, din care, prin aplecare pe partea dreaptă a introdus parţial ştecherul în priza electrică. Rezultatul a fost electrocutarea, şi prin arcul electric produs, declanşarea unui incendiu ( autoincendiere), ce a provocat decesul său.

Acest caz a pus problema unei interpretări cât mai corecte a tuturor mijloacelor de probă şi a elementelor  găsite în cursul cercetării, care au fost coroborate cu informaţiile culese în timpul acesteia.

Cazul mai sus descris a fost urmat, la numai câteva zile, de o sinucidere petrecută aproape în aceleaşi condiţii, când un bărbat a fost descoperit de rudele sale, în locuinţă, electrocutat, cu legături electrice înfăşurate în jurul încheieturilor de la mâini,  iar celălalt capăt al cablului electric, cuplat prin intermediul unui ştecher, la priza de lîngă pat.

Vreau să reliefez prin aceste exemple importanţa tuturor urmelor , mijloacelor materiale de probă identificate la faţa locului, precum şi faptul că informaţiile  obţinute în primele momente  de cercetare trebuie imediat coroborate cu  probele găsite şi  făcute interpretări conexe ale tuturor  acestor elemente, pentru obţinerea unor rezultate imediate şi care să excludă orice pistă falsă ce ar putea denatura cercetările .

Şeful Biroului I.T.S.L.F. Timişoara

Cms. Şef  SURDEA HERNEA ADRIAN