Investigarea criminalistică a locului faptei ne pune de multe ori în situaţia de a fi “limitaţi” din punctul de vedere al dotărilor criminalistice de care dispunem.E  frumos să vezi la TV filme gen CSI în care odată cu finalul filmului sunt prinşi şi autorii şi investigările criminalistice se termină de fiecare dată încununate de succes.Desigur că pentru a amplifica suspans-ul şi pentru a ţine publicul aproape de micul ecran aceşti scenarişti ai filmelor de gen folosesc  foarte des metode de identificare şi  “trucuri” fascinante care raportate la  sistemul forensic al Poliţiei Române…lipsesc.Să nu credeţi că sunt un fel de Toma Necrediciosul sau că nu am habar de tehnicile şi metodele cu care lucrează poliţiile occidentale şi de peste ocean.Dimpotrivă!

Să nu divagăm sau să ne plângem de una şi de alta, că ne lipsesc dotările şi banii!Asta o ştim cu toţii cred şi o auzim aşa des în ultimul timp încât am început să ne obişnuim cu ideea.Şi ce face românul pe timp de criză, atunci când îi lipsesc şi dotările şi banii???Inventează!

Se spune că nevoia te învaţă.Aşa m-a “învăţat şi pe mine” şi m-a ajutat să obţin …cu bani puţini…. o metodă de relevare şi ridicare a urmelor papilare de pe suprafeţe adezive.Pentru acest lucru există deja două substanţe de relevare şi anume Tape Glow şi Wet Wop lansate pe piaţă de americani, despre care, îmi permit să spun, atât eu cât şi colegii mei, că am auzit de ele doar de la orele de pregătire profesională sau din reviste şi cărţi de specialitate.

Urmele papilare existente pe suporturi adezive cum ar fi: banda scotch transparentă sau de diferite culori, bandă adezivă izolatoare, diferite benzi din hârtie, plastic, autocolante, pot fi descoperite la faţa locului prin transparenţă, cu ajutorul unui fascicul de lumină orientat incident sau cu ochiul liber datorită unor eventuale depuneri de substanţă în diferite coloraţii pe crestele papilare(murdărie, vopsea, sânge).

Odată descoperite în câmpul infracţiunii aceste fragmente de urme papilare ele trebuiesc valorificate.Şi cum în prezent nu dispunem de substanţele de relevare amintite anterior, am procedat, în primă fază experimental, la crearea unei substanţe alternative la cele deja existente, cu care să obţinem aceleaşi rezultate.

După mai multe încercări experimentale desfăşurate în Laboratorul de Încercări Criminalistice al Biroului I.T.S.L.F. din cadrul Poliţiei Judeţului Timiş, am creat o substanţă care are ca proprietate relevarea urmelor şi fragmentelor de urme papilare de pe suprafeţele adezive.Substanţa are la bază o compoziţie formată din: praf negru de fum, argentorat, apă şi detergent.

Succesul accestei metode a fost încununat de prima ei utilizare în investigarea locului faptei cu ocazia unui furt comis în jud. Timiş.Pe scurt este vorba de un furt cu un prejudiciu ce se ridică la 3000 de euro.Au fost ridicate de la faţa locului mai multe benzi adezive de tip scotch transparent.Aceste benzi adezive erau singurele obiecte purtătoare de urme descoperite în câmpul infracţiunii.De pe aceste bucăţi de benzi adezive au fost relevate, prin metoda descoperită de noi, un număr de 10 fragmente de urme papilare care au dus la identificarea a două persoane, dovedite ulterior ca fiind autori ai furtului.

Să nu vă mire costul ridicat al acelor autolaboratoare criminalistice Dacia Logan Logan care au fost estimate la peste 70.000de euro.Probabil acele autolaboratoare erau dotate cu aceste substanţe Tape Glow şi Wet Wop.Poliţia are nevoie de tehnică pentru a obţine rezultate şi mă refer în special la tot ceea ce înseamnă tehnică criminalistică.

Tehnician Criminalist, Agent de Poliţie PREDESCU SILVIU din cadrul B.I.T.S.L.F. Timişoara