Relevarea urmelor papilare de pe suprafeţe adezive
Criminalistic.ro July 6th, 2010Investigarea criminalistică a locului faptei ne pune de multe ori în situaţia de a fi “limitaţi” din punctul de vedere al dotărilor criminalistice de care dispunem.E frumos să vezi la TV filme gen CSI în care odată cu finalul filmului sunt prinşi şi autorii şi investigările criminalistice se termină de fiecare dată încununate de succes.Desigur că pentru a amplifica suspans-ul şi pentru a ţine publicul aproape de micul ecran aceşti scenarişti ai filmelor de gen folosesc foarte des metode de identificare şi “trucuri” fascinante care raportate la sistemul forensic al Poliţiei Române…lipsesc.Să nu credeţi că sunt un fel de Toma Necrediciosul sau că nu am habar de tehnicile şi metodele cu care lucrează poliţiile occidentale şi de peste ocean.Dimpotrivă!
Să nu divagăm sau să ne plângem de una şi de alta, că ne lipsesc dotările şi banii!Asta o ştim cu toţii cred şi o auzim aşa des în ultimul timp încât am început să ne obişnuim cu ideea.Şi ce face românul pe timp de criză, atunci când îi lipsesc şi dotările şi banii???Inventează!
Se spune că nevoia te învaţă.Aşa m-a “învăţat şi pe mine” şi m-a ajutat să obţin …cu bani puţini…. o metodă de relevare şi ridicare a urmelor papilare de pe suprafeţe adezive.Pentru acest lucru există deja două substanţe de relevare şi anume Tape Glow şi Wet Wop lansate pe piaţă de americani, despre care, îmi permit să spun, atât eu cât şi colegii mei, că am auzit de ele doar de la orele de pregătire profesională sau din reviste şi cărţi de specialitate.
Urmele papilare existente pe suporturi adezive cum ar fi: banda scotch transparentă sau de diferite culori, bandă adezivă izolatoare, diferite benzi din hârtie, plastic, autocolante, pot fi descoperite la faţa locului prin transparenţă, cu ajutorul unui fascicul de lumină orientat incident sau cu ochiul liber datorită unor eventuale depuneri de substanţă în diferite coloraţii pe crestele papilare(murdărie, vopsea, sânge).
Odată descoperite în câmpul infracţiunii aceste fragmente de urme papilare ele trebuiesc valorificate.Şi cum în prezent nu dispunem de substanţele de relevare amintite anterior, am procedat, în primă fază experimental, la crearea unei substanţe alternative la cele deja existente, cu care să obţinem aceleaşi rezultate.
După mai multe încercări experimentale desfăşurate în Laboratorul de Încercări Criminalistice al Biroului I.T.S.L.F. din cadrul Poliţiei Judeţului Timiş, am creat o substanţă care are ca proprietate relevarea urmelor şi fragmentelor de urme papilare de pe suprafeţele adezive.Substanţa are la bază o compoziţie formată din: praf negru de fum, argentorat, apă şi detergent.
Succesul accestei metode a fost încununat de prima ei utilizare în investigarea locului faptei cu ocazia unui furt comis în jud. Timiş.Pe scurt este vorba de un furt cu un prejudiciu ce se ridică la 3000 de euro.Au fost ridicate de la faţa locului mai multe benzi adezive de tip scotch transparent.Aceste benzi adezive erau singurele obiecte purtătoare de urme descoperite în câmpul infracţiunii.De pe aceste bucăţi de benzi adezive au fost relevate, prin metoda descoperită de noi, un număr de 10 fragmente de urme papilare care au dus la identificarea a două persoane, dovedite ulterior ca fiind autori ai furtului.
Să nu vă mire costul ridicat al acelor autolaboratoare criminalistice Dacia Logan Logan care au fost estimate la peste 70.000de euro.Probabil acele autolaboratoare erau dotate cu aceste substanţe Tape Glow şi Wet Wop.Poliţia are nevoie de tehnică pentru a obţine rezultate şi mă refer în special la tot ceea ce înseamnă tehnică criminalistică.
Tehnician Criminalist, Agent de Poliţie PREDESCU SILVIU din cadrul B.I.T.S.L.F. Timişoara
July 11th, 2010 at 11:37 am
curios este ca, tot de la Timiș este și autoarea unui articol din revista Criminalistica, care a prezentat o metoda asemănătoare cu a voastră , despre care spunea ca este de origine japoneza , ieftina și buna.Eu am avut de relevat urme de pe partea adeziva și am folosit cianoacrilatul, la etuva.metoda are mai multe avantaje, printre care , stabilitate mare în timp,contrast bun.indiferent de culoarea suportului . încercați și vedeti….
July 12th, 2010 at 8:55 am
Nu am descris metoda in sine pentru relevarea urmelor de pe suprafete adezive, probabil o sa apara in viitoarele numere ale revistei de Criminalistica.Cianacrilatul, datorita umiditatii de 70-8o % din etuva, va descompune substanta adeziva de pe scotch si va adera inclusiv la aceasta, lucru ce duce la imbacsirea urmei papilare.Inafara de acest aspect, pana la introducerea benzilor in etuva, manipularea acestora este dificila.Metoda descoperita de noi faciliteaza transportul benzilor si diminueaza riscul de creare a unor urme papilare suplimentare.Daca ai indoieli asteapta pana la aparitia noului numar al revistei de criminalistica in care voi descrie in amanunt aceasta metoda.Cat despre “tehnicile japoneze” nu cunosc nimic.
July 13th, 2010 at 10:31 am
pentru Admin-criminalistic.ro
Încercare de relevare a urmelor de pe suprafaţa adeziva
In nr.4/2003 al Revistei de criminalistica a fost publicat un articol cu titlul”Relevarea urmelor papilare de pe suprafeţe adezive”. Din curiozitate si mai ales datorita simplităţii reţetei din articol, am făcut compoziţiile date in respectivul articol si am experimentat procedura de lucru. Am fost mulţumit de rezultat limitându-mă la relevarea urmelor papilare de pe suprafaţa adeziva transparenta.
In cursul anului curent am fost nevoit sa transport pentru tratament cu vapori de cianoacrilat mai multe obiecte pe care le-am ambalat intr-o cutie din carton închisa cu scotch. După ce am introdus in etuva obiectele de tratat încurcându-mă de scotch folosit l-am introdus in etuva, după timpul de tratare am examinat obiectele si bine-înţeles si pelicula de scotch .
Prezint si ilustrez etapele tratamentului, cu menţiunea ca la data la care l-am efectuat nu eram lămurit de ce in articolul din nr. 4/ 2003 al revistei concluzia era ca nu poate fi folosita reţeta de relevare a urmelor papilare pe suprafeţele adezive tratate cu vapori de cianoacrilat si mai menţionez ca am experimentat numai suprafeţele adeziva transparente.
După tratamentul in etuva cu vapori de cianoacrilat a peliculei de scotch am constatat relevarea clara a urmelor papilare de pe suprafaţa adeziva a acesteia chiar si a fragmentelor de urme papilare create pe o suprafaţa foarte mica a benzii.
In continuare, pentru ca a rămas necesara îndepărtarea substanţei adezive din imediata vecinătate a fragmentelor de urme digitale pentru a putea folosi pulberea relevanta am procedat la spălarea peliculei de schotch cu soluţie de detergent simplu, fără pulbere relevanta. Pentru a spăla substanţa adeziva am folosit pe rând apa de la robinet, detergent de vase nediluat si chiar alcool sanitar toate fără rezultat, dar am observat ca:
-urmele papilare relevate cu vapori de cianoacrilat au rămas in starea in care au fost relevate, fara a suferi nici un fel de modificare .
După uscarea peliculei de schotch am aplicat tratamentul cu pulbere relevanta. Prezint rezultatul in foto .
Foto 1 : prezintă pelicula de schotch după tratamentul cu vapori de cianoacrilat .
Foto 2 : prezintă locul si modul in care s-a relevat un fragment de urma digitala după tratamentul cu vapori de cianoacrilat, fotografie realizata cu partea adeziva in sus
Foto 3: prezintă fragmentul de urma papilara ilustrat in foto 2 după ce a fost pudrat cu pulbere neagra pe partea pe care s-a relevat fragmentul de urma digitala, fotografie realizata in poziţie fireasca a urmei digitale.
Foto 4: prezintă folie de schotch pe care experimental s-au relevat urme papilare pe partea adeziva, cu vapori de cianoacrilat.
Foto 5,6: prezintă urmele digitale după ce s-a aplicat tratament cu pulbere neagra pe partea adeziva, fotografiate in poziţie normala, crestele au rămas in culoare alba iar şanţurile in culoare neagra.
Incovenient al prezentei prelucrări este faptul nu am reuşit îndepărtarea substanţei adezive chiar daca am încercat si cu alcool sanitar. Dar chiar si cu acest tratament urmele fixate cu cianoacrylat nu au suferit nici o modificare. Am urmărit aducerea foliei la calitatea oricărui material purtător de urma papilara, transparent.
Rezultatul : – urmele papilare relevate si fixate cu vapori de cyanoacrylat au foarte mare stabilitate in timp si chiar la acţiunea factorilor fizici provocaţi in timpul procesului de relevare ;
– exploatarea urmelor se face după aplicarea prin pensulare cu pulbere neagra( in cazul peliculei adezive transparente) pe partea adeziva si respectiv lipirea acesteia pe un suport transparent (am folosit sticla si folie protectoare a peliculei de hârtie folio )in felul acesta am obţinut fotografierea urmelor in poziţie fireasca nefiind necesara inversarea;
– pentru fotografiere am folosit fascicul de lumina produs de sursa din trusa de lumina rece aflata in dotarea autolaboratorului, prin transparenta;
– tot la capitolul neajunsuri este si faptul ca in urma tratamentului s-a reuşit relevarea inversa a urmei papilare respectiv crestele au rămas in culoare alba iar şanţurile in culoare neagra, neajuns uşor de rezolvat cu tehnica din dotare.
July 13th, 2010 at 11:55 am
Salutare,
Lasa-mi, te rog, o adresa de mail personala in rubrica “Cotact” a site-ului, precum si numele, prenumele şi judeţul în care lucrezi.Îţi voi trimite paşii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a pune în aplicare şi metoda mea.Am vazut ca folosesti doua adrese de mail si nu stiu care e corecta.Asta doar daca vrei sa incerci metoda.Mulţumesc!
August 17th, 2010 at 12:55 pm
Si eu sunt interesat de aceasta metoda, care este destul de asemanatoare de una descrisa de un coleg de la IGPR aflata de la colegii din Germania.
August 17th, 2010 at 7:56 pm
Salut,
Într-adevar, in nr. 4/2003 al revistei Criminalistica, o colega (de la Covasna cred), prezenta o metoda de relevare a urmelor papilare de pe suprafete adezive, metoda folosita de nemti.Ceea ce am facut eu e cu totul diferit de metodele existente pana acum şi dupa parerea mea si cea mai ieftina şi care îţi oferă rezultate foarte bune.Am descris aceasta metoa in detaliu in numarul 4 (luna august)2010 in revista Criminalistica.Aceasta metoda permite deocamdata relevarea urmelor doar de pe benzi scotch transparente.
November 5th, 2010 at 11:56 am
BV!!!f interesant!sa mai postati si alte metode inedite de tratare pt relevarea urmelor papilare!
Intrebare : de pe suprafete unsuroase/uleioase/pline de grasime ce metode folositi?
November 5th, 2010 at 1:03 pm
Pe astfel de suprafete descoperim de obicei urme create prin destratificare.Depinde foarte mult de grosimea stratului de “unsoare” si de temperatura din incaperea respectiva.De obicei astfel de urme se pot ridica prin procedeul fotografierii la scara dar trebuie avut in vedere faptul ca detaliile caracteristice al reliefului papilar isi modifica usor pozitionarea ceea ce va ingreuna procesul de identificare.
November 11th, 2010 at 12:19 pm
eu vorbesc de urmele latente care nu se zaresc cu ochiul liber. ele pot fi observate in lumina incidenta, dar si atunci nu foarte bine.
De exemplu: umele papilare de pe un pistol unsuros cum le relevati?
Metoda recomandata, din cate am citit, ar fi violetul de gentiana. lipsa substantei chimice este un impediment major in folosirea ei!
December 13th, 2010 at 7:41 pm
Felicitari pentru metoda !!! Foarte interesanta si extrem de usor de folosit.
November 27th, 2011 at 6:39 pm
care este cea mai eficienta metoda de relevare a urmelor de pe o folie din plastic