Poliţia tehnică.Criminalistica 2


În cercetarea la fața locului se observă și se ridică principalele probe de care va depinde ulterior cursul anchetei. Printre primii polițiști ajunși la fața locului sunt şi lucrătorii criminaliști care fac parte din Biroul de Investigare Tehnico-Științifică a locului faptei. Venirea acestora la fața locului debutează cu o serie de măsuri ce trebuiesc luate pentru buna desfășurare a anchetei. Se pune accent în principal pe salvarea victimelor omeneşti și înlăturarea eventualelor pericole existente, aceastea făcându-se fără a distruge, modifica sau altera posibilele probe care pot duce către prinderea făptașilor. În activitățile desfășurate la fața locului lucrătorul criminalist se poate confrunta cu diferite cazuri: de la accidente rutiere cu victime omenești decedate, secționate de subansamblele autoturismelor, până la infracțiuni de omor, suicid, viol, tâlhării, pruncucideri etc. Pentru efectuarea unei cercetări la fața locului corecte și benefice anchetei, acești lucrători de poliție trebuie să manifeste o serie de trăsături ale personalității ca: stăpânire de sine, stabilitate emoțională, rezistență la efort psihic, toate acestea pentru a putea corobora și documenta probele și mijloacele de probă existente în câmpul infracțiunii. Stabilirea itercriminis-ului este o activitate deosebit de importantă pentru criminaliști, deoarece de aici se poate deduce activitatea infracțională a autorului în momentul săvârșirii faptei.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

2 thoughts on “Poliţia tehnică.Criminalistica

  • matrix

    Of.criminalisti astia deseori numiti pozari dar care fac mereu cea mai placuta meserie cu cel mai mare risc.Ar trebui sa fie mai apreciati si mult mai stimati.De multe ori cand merg la cercetari chiar nu au cu ce ridica urmele,le ridica de cele mai multe ori cu banala banda transparenta de lipit pe care o gaseste in comert si o cumpara din banii di propriul buzunar,nemaifiind intrebat daca are ci sa fie urme ridicate la caz si puse in dosar.

  • Anne_m96

    Ma tot intreb cam care ar fi rata criminalitatii in Romania. Ceea ce este prezentat de mass-media nu este suficient . Mi-ar placea niste statistici. Daca sunt seja prezentate pe site , imi cer scuze.^_^