Oare înţelegem suicidul?
Criminalistic.ro November 23rd, 2011ISTORIC
În ziua de XX.vv.LL , Grupul de Pompieri Banatul este solicitat la stingerea unui incendiu la un apartament de la primul etaj al unui imobil, unde se pătrunde prin forţarea sistemului de închidere şi asigurare a uşii de acces. Întrucât în camera unde s-a declanşat incendiul s-a găsit cadavrul carbonizat al unui bărbat, a fost solicitat urgent sprijinul organelor de poliţie.
Primele cercetări au arătat că: în broasca uşii apartamentului nu se afla, pe interior, nici o cheie; focul a fost iniţiat, s-a propagat şi localizat doar în sufragerie, restul apartamentului nefiind afectat de incendiu; în sufragerie s-au găsit doar următoarele obiecte: un pat (plasat în partea stângă a intrării şi la o distanţă de 20 cm de perete) pe care se afla întins cadavrul, o găleată răsturnată, aflată în partea stângă a patului, trei flacoane de plastic, în care probabil că a fost benzină, precum şi un lighean cu apă, plasat aproape de uşă.
Cercetările efectuate în restul apartamentului au dus la observarea ordinii în care se aflau toate lucrurile şi, important, la găsirea tuturor bunurilor şi a mobilei care, cu siguranţă, se aflaseră în sufragerie înainte de incendiu. Aceste detalii au ajutat la formularea unei ipoteze privind suicidul:
- uşa blocată pe dinăuntru;
- lipsa urmelor de răvăşire;
- lipsa indicilor de natură criminalistică care să confirme aspecte de violenţă;
- impresie de aranjare deosebită a lucrurilor, ordine, planificare;
- măsurile de protecţie faţă de acţiunea devastatoare a unui incendiu.
La respectivele constatări, pentru susţinerea ipotezei sinuciderii, s-au adăugat observaţiile asupra cadavrului, poziţia acestuia şi a indiciilor exterioare ale cauzei decesului:
- plasarea cadavrului la mijlocul patului;
- aşa numită „poziţie de boxer” a cadavrului – apărută la carbonizaţi;
- cadavrul avea legate la încheieturile mâinilor fire electrice decapate pe o porţiune de 25-30 cm, fixate prin răsucire, cele două fire se prelungeau spre partea dreaptă a patului, trecând de marginea lui şi continuându-se până la priza plasată interior pe perete;
- sub cadavru a fost găsită o bucată de rezistenţă electrică spiralată, din nichelină, parte componentă a circuitului electric realizat, plasată circular pe suprafaţa patului.
Concluziile finale, la care s-a ajuns după cercetarea criminalistică a locului faptei, au fost: decesul a survenit probabil ca urmare a electrocutării şi autoincendierii, prin crearea unui arc electric şi îmbibarea prealabilă a patului cu benzină, incendiu cuprinzând întreaga cameră, dar neprovocând pagube deosebite datorită măsurilor de siguranţă luate anterior.
Investigaţiile au dat la iveală date semnificative şi anume: G.V. de meserie electrician, se învoise de dimineaţă de la serviciu, motivând că are o „problemă”, şi s-a întors la domiciliu, de unde trebuia să fie evacuat în ziua respectivă, ca urmare a partajului cerut după divorţul recent – fosta soţie urmând să locuiască în continuare în apartament, împreună cu copilul.
Interpretarea cazului
Cunoscut ca o persoană retrasă, puţin sociabilă, nonviolentă, G.V. probabil că nu a putut face faţă schimbărilor majore care au intervenit în viaţa lui – divorţul, pierderea familiei şi a locuinţei. Fără a fi consumator de alcool sau de alte toxice, G.V. a suferit o depresie, cu urmări fatale. Modalitatea sinuciderii relevă motivaţiile şi scopurile lui:
- deces fulgerător şi fără suferinţe fizice;
- asigurarea că un eşec este imposibil;
- grija de a nu provoca pagube mari;
- dorinţa de a impresiona prin brutalitatea morţii, ca un fel de pedeapsă pentru cei din jur şi răscumpărarea suferinţei.
Subcomisar de poliţie – Expert Criminalist – Claudia Moşoarcă