In Memoriam Lucian Ionescu
Criminalistic.ro February 2nd, 2015LUCIAN IONESCU
1939 – 2015
Lucian Ionescu, expert criminalist, s-a născut la București la 30 mai 1939, într-o familie în care el era primul din cei patru copii.
Bunicul său, Ioan Ionescu a fost preot în satul Vorniceni jud. Botoșani, intelectual de marcă, a ctitorit ”Biserica Nouă” sfințită în anul 1899.
Ioan Ionescu a avut nouă copii, toți fiind personalități de mare anvergură și probitate profesională. Tatăl lui Lucian Ionescu, profesorul Octavian Ionescu, a fost o personalitate marcantă în lumea științelor juridice, doctor și laureat al Facultății de drept din Paris a fost membru în Consiliul Legislativ al României și profesor universitar la Iași. Octavian Ionescu a adus o contribuție de mare însemnătate în domeniul științelor juridice prin operele sale care stau și astăzi ca fundament în domeniul dreptului subiectiv, ca parte a dreptului privat. Soția lui Octavian Ionescu, Rica Ionescu, mama lui Lucian Ionescu, era de origine elvețiană și a fost de asemenea un intelectualde marcă, desfășurând o activitate didactică în domeniul filologiei, ieșind la pensie ca profesor al Universității „Al. Ioan Cuza” din Iași.
Am făcut această introducere pentru a sublinia patriotismul și devotamentul acestei familii față de România pentru că, deși au suferit persecuții și umilințe specifice regimului comunist dar și perioadei actuale, nu au părăsit țara în care s-au născut ci, dimpotrivă, au activat și au depus o muncă asiduă pentru ca opera lor să poată servi acestui neam.
Lucian Ionescu a făcut studiile liceale la Iași la Liceul ”C. Negruzzi” apoi a urmat cursurile Facultății de Drept a Universității ieșene ”Al. Ioan Cuza” pe care le încheie în anul 1959. La vârsta de 20 de ani, proaspăt jurist, ocupă un post la Laboratorul interjudețean de expertize criminalistice Iași, proaspăt înființat. Datorită faptului că laboratorul din Iași nu dispunea la acea vreme de locație și aparatură, este detașat la București la Laboratorului Interjudețean de Expertize Criminalistice București aparținând Ministerului Justiției. Aici și-a început cariera de expert criminalist pe care a continuat-o în cadrul Laboratorului Central de Expertize Criminalistice București și mai apoi în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice București, pe care l-a condus în calitate de director în perioada 1999 – 2006. În paralel, a desfășurat o fructuoasă activitate de cercetare științifică, obținând titlul de doctor al Universității din București în anul 1971. A urmat o specializare postdoctorală la ”Institut de Criminologie et de Police Technique”, Universitatea din Lausanne, Elveția, unde a susținut cursuri de expertiză grafică cu studenții. Lucian Ionescu a desfășurat și o activitate didactică fiind profesor universitar, la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir din București, Universitatea ”Ovidius” din Constanța și Universitatea ”Al.Ioan Cuza” din Iași, titular de cursuri și masterat.
Pe parcursul anilor a elaborat o operă științifică de mare valoare și însemnătate care a contribuit la formarea specialiștilor, Lucian Ionescu fiind unul din ctitorii școlii moderne de expertiză criminalistică și totodată singurul specialist român în autentificarea grafică a operelor de artă pe baza semnăturii.
Din contribuțiile sale în ceea ce privește literatura de specialitate, amintim: Expertiza criminalistică a scrisului, Identificarea criminalistică(avându-l coautor pe Dumitru Sandu), Criminalistica (3 volume), Tratat de medicină legală (coautor) și Experimente și simulări în laboratorul de criminalistică. A mai publicat și comunicat peste 100 de lucrări în reviste de specialitate internaționale și naționale.
În calitate de director adjunct și mai apoi director al Institutului Național de Expertize Criminalistice, a contribuit la înființarea Laboratorului Interjudețean de Expertize Criminalistice Iași și a pus bazele dezvoltării acestuia – împreună cu Ioan Munteanu, în orașul în care a copilărit și a studiat. A demarat un amplu program de achiziții pentru aparatură, a afiliat institutul în rețeaua europeană a institutelor de expertiză criminalistică (European Network of Forensic Sciencies Institutes), a extins activitatea de expertiză criminalistică dezvoltând domenii noi de expertiză, cum ar fi expertiza criminalistică a vocii și vorbirii și expertiza criminalistică a imaginilor foto – video.
Fiind o personalitate recunoscută pe plan internațional a primit o bursă Full Bright Senior la John Jay College of Criminal Justice City University of New York USA în 1996.
De asemenea a fost Președinte Executiv al Societății Române de Criminologie și Criminalistică, președinte al Societății Române de Grafologie, membru al European Network of Forensic Sciencies Institutes, The International Association of Forensic Science, The Forensic Science Society (UK), Gesellschaft für ForensischeSchriftuntersuchung(GSG) (Germania), Societé Internationale de Criminologie, Association Internationale des Criminologues de Langue Française, European Academy of Forensic Science, Asociația Experților Grafici din Polonia.
În anul 2000, a primit distincția ”Steaua României” în grad de ofițer, Premiul de excelență al ”Uniunii Juriștilor din România” în 2010 iar în anul 2012 a primit premiul ”Nicolae Titulescu” al Academiei Române pentru lucrarea Expertiza criminalistică a scrisului.
După o activitate remarcabilă de om de știință și cadru didactic, a plecat să se odihnească, alături de cei mai de vază înaintași ai acestui neam, la data de 21.01.2015 în București.
Ultimul interviu al d-lui prof. Lucian Ionescu
Articol scris de Gabriel Păduraru – expert criminalist în cadrul Laboratorului Interjudețean de Criminalistică din Iași
February 4th, 2015 at 8:04 am
Colectivul de cadre didactice din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, in special membrii Colectivului de Stiinte Penale si cadrele didactice care i-au fost colegi d-lui. prof. univ. dr. Lucian Ionescu, in ultimii ani, in cadrul specializarii de masterat “Criminalistica”, depun un pios omagiu memoriei domniei sale, ca profesionist remarcabil, profesor dedicat formarii unor noi generatii de specialisti competenti si om intre oameni. Fie sa se odihneasca in pace!
November 24th, 2016 at 1:43 pm
Cu respect ma inclin si adresez un omagiu celui ce a fost prof. univ. dr. si omului Lucian Ionescu.
Odihneasca-se in pace!
April 9th, 2018 at 12:44 pm
Un specialist de mare calitate profesională şi umană.