În august 2009, solicitarea pentru deplasarea în teren a echipei de cercetare a privit descoperirea pe un câmp agricol a unui cadavru cu identitate necunoscută, aflat pe sol în decubit lateral şi prezentând o stare avansată de putrefacţie, care nu a permis identificarea după semnalmente. Poziţia cadavrului şi condiţiile de temperatură ridicată şi umiditate diferită au generat o situaţie mai deosebită: mâna dreaptă  suportase o îmbibaţie hidrică excesivă, efectul situării ei sub corpul acoperit de îmbrăcăminte, iar la mâna stângă pielea suferise o deshidratare puternică, ca rezultat al expunerii aerate şi la temperaturi crescute, ceea ce a dus la uscarea pielii şi cutarea accentuată.

Aşa cum se vede şi în prima fotografie, pielea mâinii drepte este majoritate distrusă, păstrându-se intactă doar partea corespunzătoare falangetei degetului mare, sub forma aşa denumitei „mănuşi a morţii” – de fapt, nefiind întreaga mână, ci doar un deget. În cea de –a doua fotografie se observă pielea deshidratată, cutată şi, la palpare, extrem de rigidă.

În situaţia respectivă, s-a recurs la două metode de amprentare distincte pentru fiecare mână. Cu ajutorul medicului legist, pielea falangetei degetului mare drept a fost detaşată şi apoi atent curăţată cu un tampon uscat (de reziduri şi lichide de putrefacţie, resturi de vegetale şi sol), până când crestele papilare s-au conturat clar şi au permis amprentarea cu tuş negru– după îmbrăcarea pielii pe degetul înmănuşat al criminalistului (ultima fotografie), impregnarea tuşului şi rularea pe fişa tip CIN.În cazul mâinii stângi, a fost ales pentru amprentare degetul mare datorită expunerii optime a zonei nucleului şi absenţa cutelor prea adânci, care deformaseră relieful celorlalte falangete. Ca urmare a rigidităţii pielii, s-a preferat realizarea mulajului cu Mikrosil. Experimentele anterioare efectuate în laborator au arătat calităţile acestei substanţe şi modul excelent în care crestele papilare sunt redate cu acurateţe.

Mulaj şi impresiune obţinute în laborator cu ajutorul soluţiei Silmark

Aşadar, folosirea mulajului în scopul amprentării cadavrelor sau persoanelor se realizează cu uşurinţă şi cu rezultate pozitive. În cazul prezentat anterior identificarea cadavrului s-a făcut pornind de la acest mulaj de Mikrosil sau Silmark.

Subcomisar de Poliţie Claudia Moşoarcă
Agent Principal de Poliţie Moisă Dana
Agent Principal de Poliţie Iovănel Cosmin
Agent de poliţie Predescu Silviu

Biroul de Investigare Tehnico Ştiinţifică a Locului Faptei Timişoara