Identificarea cadavrelor cu identitate necunoscută
Criminalistic.ro September 2nd, 2010În august 2009, solicitarea pentru deplasarea în teren a echipei de cercetare a privit descoperirea pe un câmp agricol a unui cadavru cu identitate necunoscută, aflat pe sol în decubit lateral şi prezentând o stare avansată de putrefacţie, care nu a permis identificarea după semnalmente. Poziţia cadavrului şi condiţiile de temperatură ridicată şi umiditate diferită au generat o situaţie mai deosebită: mâna dreaptă suportase o îmbibaţie hidrică excesivă, efectul situării ei sub corpul acoperit de îmbrăcăminte, iar la mâna stângă pielea suferise o deshidratare puternică, ca rezultat al expunerii aerate şi la temperaturi crescute, ceea ce a dus la uscarea pielii şi cutarea accentuată.
Aşa cum se vede şi în prima fotografie, pielea mâinii drepte este majoritate distrusă, păstrându-se intactă doar partea corespunzătoare falangetei degetului mare, sub forma aşa denumitei „mănuşi a morţii” – de fapt, nefiind întreaga mână, ci doar un deget. În cea de –a doua fotografie se observă pielea deshidratată, cutată şi, la palpare, extrem de rigidă.
În situaţia respectivă, s-a recurs la două metode de amprentare distincte pentru fiecare mână. Cu ajutorul medicului legist, pielea falangetei degetului mare drept a fost detaşată şi apoi atent curăţată cu un tampon uscat (de reziduri şi lichide de putrefacţie, resturi de vegetale şi sol), până când crestele papilare s-au conturat clar şi au permis amprentarea cu tuş negru– după îmbrăcarea pielii pe degetul înmănuşat al criminalistului (ultima fotografie), impregnarea tuşului şi rularea pe fişa tip CIN.În cazul mâinii stângi, a fost ales pentru amprentare degetul mare datorită expunerii optime a zonei nucleului şi absenţa cutelor prea adânci, care deformaseră relieful celorlalte falangete. Ca urmare a rigidităţii pielii, s-a preferat realizarea mulajului cu Mikrosil. Experimentele anterioare efectuate în laborator au arătat calităţile acestei substanţe şi modul excelent în care crestele papilare sunt redate cu acurateţe.
Mulaj şi impresiune obţinute în laborator cu ajutorul soluţiei Silmark
Aşadar, folosirea mulajului în scopul amprentării cadavrelor sau persoanelor se realizează cu uşurinţă şi cu rezultate pozitive. În cazul prezentat anterior identificarea cadavrului s-a făcut pornind de la acest mulaj de Mikrosil sau Silmark.
Subcomisar de Poliţie Claudia Moşoarcă Agent Principal de Poliţie Moisă Dana Agent Principal de Poliţie Iovănel Cosmin Agent de poliţie Predescu SilviuBiroul de Investigare Tehnico Ştiinţifică a Locului Faptei Timişoara
September 2nd, 2010 at 9:24 pm
Felicitari!!
September 3rd, 2010 at 5:33 am
Deosebit de interesant articolul prezentat, felicitari
September 4th, 2010 at 5:31 pm
Presupun ca daca nu exista deja in evidenta dactiloscopica impresiuni similare, desi s-a obtinut amprentarea opozabilului, identitatea cadavrului nu poate fi determinata.
September 5th, 2010 at 11:53 am
Asa este, dacă impresiunile papilare ale persoanei nu se află în baza de date aceasta nu poate fi identificată cu ajutorul dactiloscopiei.Multe ţări au dezvoltat un sistem de amprentare obigatorie a tuturor persoanelor încă de la vârsta de 1-3 ani.La noi însă nu funcţionează acest sistem.Trebuie să ne gândim că atunci când ni se ridică amprentele poate fi un lucru benefic nouă.Uneori trebuie să punem şi răul înainte.
September 7th, 2010 at 10:28 am
Cred ca opinia privind amprentarea tutror persoanelor este gresita. De ce ? Simplu pentru ca ar presupune o incarcare inutila a bazelor de date cu impresiuni ale persoanelor care nu fac obiectul unei astfel de identificari dactiloscopice.
Din totalul populatiei 1/4 sunt copiii, 1/4 sunt batrani si prezumam ca 1/4 nu vor fi nicodata in atentia organelor statului , deci, inutil incarcarea cu informatii inutile.
Viteza de cautare in bazele de date ar scadea consistent datorita cantitatii de informatie care ar trebuii prelucrata in serverul sistemului
September 8th, 2010 at 11:39 am
Ai dreptate din anumite puncte de vedere…dar trebuie sa te gandesti cate persoane disparute sunt zilnic in tara, dintre care majoritatea copii si batrani care sfarsesc multi dintre ei prin cine stie ce loc…acum poate ca ar trebui sa intelegi unele probleme care ar usura foarte mult munca politiei de a identifica aceste persoane…chiar si persoane cu identitate necunoscuta nu numai cadavre…
September 8th, 2010 at 9:33 pm
Ptr “fratele”: nu este valabil ce spui tu. Cautarea unui tipar in baza de date o faci selectiv (interval de varsta, sex, recidivisti, etc). Apoi, gandeste-te cat timp ia o ancheta uneori: asta se traduce si in bani multi. Folosind o statie de calcul rapida, fiabila, deci f scumpa, vei economisi timp, bani, vei scuti de prea multa suferinta pe unii care si-au pierdut apropiatii (disparuti, omorati). Dar cum in Romania un astfel de program de a-i baga pe toti (sau cat mai multi) intr-o astfel de baza de date este costisitor si umflat la pret de catre unii, nu se va face prea curand. Cu un astfel de sistem as dormi si eu mai linistit.
November 23rd, 2010 at 8:27 pm
sooper articol!!! felicitari!!! spre rusinea mea nu stiam de tehnica asta de amprentare
December 25th, 2010 at 3:14 pm
Exista vreun program pentru “imbatranirea” artificiala a unei imagini(persoana) pentru a studia inaintarea in varsta?
February 13th, 2011 at 10:39 pm
Multe ţări au dezvoltat un sistem de amprentare obigatorie a tuturor persoanelor încă de la vârsta de 1-3 ani.La noi însă nu funcţionează acest sistem.Aceasta metoda a fost propusa autoritatilor inca din anul 1977,dupa cutremul care a secerat multe vieti si nu s-a putut efectua identificarea.Autoritatiles-au opus spunand ca sunt tratati ca si infractori,pacat ca nu s-a adoptat acest sistem.Pacat ca uni gandesc asa.Pana la dotarea POLITIEI ROMANE cu aparatura necesara se facea identificarea cu ajutorul lupei dactiloscopice cu picior.Americani au sistem simplu la intrarea in tara pe fiecare aeroport au scanere de performanta cu care scaneaza impresiunile papilare.Toate impresiunile papilare sunt de folosale tuturor persoanelor nu numai ale persoanelor care comit o infractiune sau sunt cersetori si nu in ultimul rand POLITISTI.
June 5th, 2011 at 8:34 am
Super articolul.
Dacă are cineva cunoștință de documentație în cazul cercetării criminalistice a urmelor biologice de natură umană, interpretarea acestora (eventual cartea d-lui Gheorghe Pasescu,, interpretarea criminalistica a urmelor la locul faptei,,), vă rog să-mi comunicați și mie.
Vă mulțumesc anticipat.
,,Adevărul pur și simplu este rareori pur și niciodată simplu,,. Oscar Wilde.