De ce nu “iubim” poliţiştii?
Criminalistic.ro February 28th, 2010Un poliţist trebuie să aibe câte ceva din toţi oamenii. Să fie un “păcătos” şi un “sfânt” , un “vagabond” şi un “zeu”. Să intre în locuri unde se comit toate păcatele lumii dar să nu săvârşească niciunul. Poliţistul este cel mai căutat dar şi cel mai dorit dintre oameni. Fiinţă stranie căreia i se spune “ domnule” în faţă şi “câine” pe la spate. Lui i se cere să fie atât de diplomat încât să poată potoli o dispută între doi indivizi, lăsându-i fiecăruia impresia că a câştigat. Dacă poliţistul este îmbrăcat la patru ace va fi considerat snob, dacă nu, va fi un şleampăt. Dacă se poartă amabil este un “crai”, dacă nu, este un “necioplit”. Poliţistului i se cere să lupte cu doi tipi mult mai puternici ca el, dar fără să îşi şifoneze uniforma şi fără să folosească forţa. Dacă o încasează este un “ fricos şi un pămpălău”, iar dacă îi scapă vreo palmă vreunui răufăcător este o “ brută şi un agresor” . Un poliţist trebuie să ştie tot dar să nu spună nimic. Lui i se cere să descrie o crimă pornind de la un amărât fir de păr. Ba chiar să afle numele vinovatului şi locul în care se ascunde. Dacă îl descoperă pe ucigaş, înseamnă că a avut “noroc chior”, dacă nu este un “ ageamiu”. De multe ori poliţistul trebuie să ia într-o secundă o hotărâre pentru care un avocat experimentat ar trebui să cumpănească bine luni de-a rândul. Lui i se cere să fie “ expert” în mânuirea armelor de foc, dar “să nu folosească prea multe cartuşe pregătindu-se”. Atunci când trage trebuie să nimerească infractorul dar fără a-i pricinui vreun rău şi apoi să dea socoteală de ce nu a tras. Poliţistul trebuie să lucreze zi lumină pentru a descoperi un martor care a văzut totul dar care refuză să îşi amintească. El scormoneşte în dosare şi scrie rapoarte cu scopul de a stabili o probă infailibilă care, va fi însă distrusă sau compromisă de savanţii săi confraţi din justiţie. Dacă este avansat în funcţie înseamnă că a avut “ pile” undeva sus, dacă nu este clar că nu e un “bazat”. Poliţistul trebuie să fie asistent social, preot, psiholog, diplomat, un dur dar şi un genteleman. Mai presus de toate, însă, i se cere să fie un geniu, să aibă o viaţă de familie ireproşabilă, până la adânci bătrâneţi. Asta, evident dacă din întâmplare, apucă să trăiască până îşi vede copiii mari.
Acesta este succinct profilul unui om căruia cei pe care îi ajută, rareori, îi spun Prieten.
Revista UNITAS PER VERITATEM, nr. 2 Dec. 2009
RADU CONSTANTIN ALEXANDRU
February 28th, 2010 at 9:48 pm
Cel mai tare site de criminalistica de pana acum.Politia vegheaza pentru noi.E un inceput bun.Asta demonstreaza ca lucrurile se mai misca si pe la noi.BRAVO!!!!!
February 28th, 2010 at 9:58 pm
Felicitari pentru articol, vad acuma politisti intr-un alt mod! Merci
March 1st, 2010 at 8:15 am
Un saite curajos,administrat de un politist,presupun?
Oare cui o sa convina si oare cui nu o sa convina aceste articole? In fine, important este ca politisti sa fie cunoscuti cu bune si rele,ca demoni si ingeri in nesfirsita batalie cu raufacatorii
Te felicit pt articol,il simt ca un articol izvorit din suflet,care doreste sa puna in valoare meseria de Politist.
March 1st, 2010 at 11:23 am
Intradevar, multe lucruri spuse foarte bine, viata de poliţist spusă intr-o pagina. Sa rezum si eu opinia mea la cateva randuri as putea spune ca sunt bucuros ca am si eu un “păcătos”, un “crai”, acela care a avut “noroc chior” dar defapt este un “expert” si la care ii pot spune prieten. La cat mai multe crime rezolvate si raufacatori dupa gratii.
March 1st, 2010 at 7:27 pm
Felicitari Silviu! Ai perfecta dreptate in tot ceea ce ai scris. Din pacate sunt putini cei care ne apreciaza munca si foarte multi cei care ne blameaza si ne jignesc , fara sa stie de fapt cu ce ne confruntam noi zi de zi si la cate pericole suntem expusi. Ca sa nu mai vorbim ca toata lumea asteapta numai rezultate exceptionale de la noi dar nu stiu cate lipsuri are sistemul !
March 1st, 2010 at 9:24 pm
Foarte bine spus! M-as bucura sa intre cat mai multi si sa citeasca profilul politistului scris de tine pentru ca este foarte real! Poate asa vor vedea si ei cate trebuie sa facem si in cate domenii trebuie sa fim buni pentru a putea sa ne facem treaba cum trebuie. Iar de lipsuri nu mai vorbesc! Asta se stie! Dar de foarte multe ori acel blamat si injurat de toti stie sa isi faca treaba bine, chiar daca sacrifica pe langa timp si bani. Bravo Silviu!
March 14th, 2010 at 2:21 pm
Din ce in ce mai interesant!!!!
February 13th, 2011 at 10:25 pm
Un poliţist trebuie să aibe câte ceva din toţi oamenii. Să fie un “păcătos” şi un “sfânt” , un “vagabond” şi un “zeu”. Să intre în locuri unde se comit toate păcatele lumii dar să nu săvârşească niciunul. Poliţistul este cel mai căutat dar şi cel mai dorit dintre oameni. Fiinţă stranie căreia i se spune “ domnule” în faţă şi “câine” pe la spate. Lui i se cere să fie atât de diplomat încât să poată potoli o dispută între doi indivizi, lăsându-i fiecăruia impresia că a câştigat. Dacă poliţistul este îmbrăcat la patru ace va fi considerat snob, dacă nu, va fi un şleampăt. Dacă se poartă amabil este un “crai”, dacă nu, este un “necioplit”. Poliţistului i se cere să lupte cu doi tipi mult mai puternici ca el, dar fără să îşi şifoneze uniforma şi fără să folosească forţa. Dacă o încasează este un “ fricos şi un pămpălău”, iar dacă îi scapă vreo palmă vreunui răufăcător este o “ brută şi un agresor” . Un poliţist trebuie să ştie tot dar să nu spună nimic. Lui i se cere să descrie o crimă pornind de la un amărât fir de păr. Ba chiar să afle numele vinovatului şi locul în care se ascunde. Dacă îl descoperă pe ucigaş, înseamnă că a avut “noroc chior”, dacă nu este un “ ageamiu”. De multe ori poliţistul trebuie să ia într-o secundă o hotărâre pentru care un avocat experimentat ar trebui să cumpănească bine luni de-a rândul. Lui i se cere să fie “ expert” în mânuirea armelor de foc, dar “să nu folosească prea multe cartuşe pregătindu-se”. Atunci când trage trebuie să nimerească infractorul dar fără a-i pricinui vreun rău şi apoi să dea socoteală de ce nu a tras. Poliţistul trebuie să lucreze zi lumină pentru a descoperi un martor care a văzut totul dar care refuză să îşi amintească. El scormoneşte în dosare şi scrie rapoarte cu scopul de a stabili o probă infailibilă care, va fi însă distrusă sau compromisă de savanţii săi confraţi din justiţie. Dacă este avansat în funcţie înseamnă că a avut “ pile” undeva sus, dacă nu este clar că nu e un “bazat”. Poliţistul trebuie să fie asistent social, preot, psiholog, diplomat, un dur dar şi un genteleman. Mai presus de toate, însă, i se cere să fie un geniu, să aibă o viaţă de familie ireproşabilă, până la adânci bătrâneţi. Asta, evident dacă din întâmplare, apucă să trăiască până îşi vede copiii mari.
August 10th, 2011 at 8:38 pm
Da…intr-adevar. Ceea ce este scris aici este corect ,dar totusi nu ar trebui sa ii uitam si pe distinsii domni care pur si simplu intorc privrea cand se intampla o nedreptate in fata lor.
Politistii sunt , inainte de toate , oameni.
P.S. In sfarsit am gasit un site de criminalistica [de fapt pana acum nu m-am gandit sa si caut , dar asta e o alta poveste].Multumesc ^_^ !
December 11th, 2014 at 6:39 pm
AAADEVARAT!!! CE FOLOS? CA TOATA LUMEA ESTE CONSTIENTA DE CE AI SCRIS AICI, NUMAI CA NE COMPATIMESC DOAR CIND NU AU NICI UN INTERES SI NU AU COMIS NIMIC ,CIND AI ALPICAT O MASURA LEGALA……………..SE SCHIIMBA FOAIA.
SE UITA FAPTUL CA POLITISTUL APLICA LEGEA ,NU A FACUT-O EL IAR CEI CARE AU FACUT-O STIU SA SE FERESCA DE EA,
TOATA LUME UITA CA POLITIA A LUAT FIINTA DIN CAUZA RAUFACATORILOR DECI:TOT TIMPUL RAUFACATORII VOR FI CU UN PAS INAINTEA POLITIEI,INTII SE COMITE FAPTA SI ABIA DUPA ACEEA INTERVINE POLITIA………..E GREEU,!!!!AR FI MULTE DE SPUS DAR M-AM CAM SATURAT NUMAI CIND MA GINDESC PRIN CE AM TRECUT 20 DE ANI SI MAI AM DE INDURAT VREO 15
December 21st, 2014 at 6:03 pm
Felicitari domnului Tudrel Butoi pentru cartea sa ” Moara fara noroc “! Va recomand sa o cititi si sa va bucurati de restul mesajului!
February 14th, 2015 at 1:53 pm
Ai gresit titlu.. adica daca voiai sa spui ca ii urasc oamenii pe politisti, trebuia sa spui “de ce “iubim” politistii?=(de ce ur politistii?).. dar daca ai vrut sa spui ca lumea chiar ii iubeste, nustiu de ce ai pus ghilimelele.. o mica greseala, dar fain textul, reflecta realitatea..
March 18th, 2019 at 11:44 am
De ce ii “iubim” atat de mult pe polițiști?
Pentru multe lucruri pe care nu le vad scrise aici.
-pentru prieteniile lor dubioase cu interlopii
-pentru șpăgile pe care le primesc si uneori le cer
-pentru devotamentul pe care il au față de colegii care încalcă legile
-pentru ca singuri se lauda “daca il cunosc il iert”
-pentru aroganta de care dau dovadă
-pentru lenea care ii caracterizează
-pentru regulile pe care ei le incalca cu zâmbetul pe buze
-etc.
Pentru lucrurile astea unii dintre noi ii “iubim”. Asa cum ii “iubim”și pe politicienii români.