După înfrângerea din prima conflagraţie mondială, Germania nu o ducea deloc bine, au apărut criza economică, grevele, foametea şi în plus anarhia socială care împingea naţiunea spre haosul absolut. În acest context strategic a apărut figura unui criminal, pe nume Fritz Haamann, de profesie măcelar care, timp de cinci ani, peste 100 de adolescenţi i-au devenit pradă. Fritz Haarmann s-a născut în Hanovra, în anul 1879. La vârsta de 17 ani, Fritz a fost reţinut de poliţie pentru că a abuzat sexual copii mai mici ca el. Fritz era homosexual şi suferea de puternice crize de epilepsie. Până la declanşarea războiului Fritz, comisese o serie de infracţiuni, furturi, contrabandă şi tulburarea ordinii publice, precum şi hărţuire sexuale. Între timp, acesta a învăţat nobila ocupaţie de măcelar, dedicându-se speculei cu carne. În 1918, în timp ce Germania sărăcea, umilită că a pierdut războiul , Fritz şi banda sa îşi îngroşau conturile, vânând ilegal carne, produs care devenise o raritate.Între timp Fritz a devenit turnător al poliţiei , primind şi o insignă care, îl ridica la categoria de cetăţean onorabil.

În 1919, împreună cu amantul său, Hans Grans, aveau o mansardă într-un cartier al oraşului.Prima victimă a fost Friedel Rothe ( în vârstă de 17 ani ) pe care l-a ucis. Percheziţia făcută de oamenii legii la mansarda lui Fritz a fost extrem de neglijentă, întrucât bănuitul era omul lor. Ulterior, s-a aflat că poliţia nu a văzut corpul tânărului învelit în hârtie de ziar şi ascuns după uşa bucătăriei.După ce a comis primul asasinat, criminalul nu s-a mai putut abţine. Mulţi dintre cerşetorii din Hanovra erau copii de vârste fragede, fără familii, fie din cauza războiului, fie din cauza sărăciei.

Fritz şi-a ales drept câmp de operaţiuni Gara Centrală din Hanovra, pentru că acolo îşi găseau refugiul o serie de tineri cerşetori. Asasinul intra în vorbă cu ei , adoptând o atitudine degajată , le spunea că este inspector de poliţie şi le va oferi cazare şi masă, până când le va găsi un loc de muncă. Copiii lipsiţi de orice alt ajutor îl urmau, iar odată ajunşi la mansardă, Fritz încuia uşa şi, cu ajutorul prietenului Hans Grans, îi viola pe copii fără milă şi îi supunea la cele mai teribile umilinţe. Avea obiceiul să-i sfâşie victimei artera carotidă şi traheea cu dinţii, exact ca o fiară. Aceste muşcături îi produceau lui Fritz cele mai mari plăceri.

După consumarea asasinatului, cei doi asociaţi tăiau în bucăţi corpurile inerte, le dezosau şi puneau măruntaiele în nişte găleţi, iar capetele şi oasele le înveleau în pachete şi le aruncau în diferite locuri. În dimineaţa următoare Fritz, cunoscut măcelar, ieşea cu recipientele pline de carne proaspătă de om, strigând pe străzile cartierului oferta zilei „ Vând carne de cal la preţ bun…am carne proaspătă şi ieftină…”

Fritz vindea foarte repede marfa, dedicându-şi restul zilei consumului de băuturi alcoolice, împreună cu prietenul său Hans. Seara, Fritz mergea din nou în gară să ademenească un alt tânăr.În dimineaţa zilei de 17 mai 1924, doi tineri au descoperit craniul unui tânăr pe malul râului Leine şi au anunţat poliţia. După cercetările făcute pe malul râului, poliţiştii au descoperit mai multe cranii şi oase umane. S-a luat măsura pentru dragarea acelui sector al râului, iar rezultatele au fost înspăimântătoare: s-au descoperit peste cinci sute de oase umane, care , după ce au fost asamblate, s-a stabilit că aparţineau unui număr de 23 de schelete de corpuri umane. Poliţia a început investigaţiile în tot oraşul. De la un cetăţean s-a aflat că de la un anume Fritz, de profesie măcelar, a cumpărat două bucăţi de carne de om. De asemenea, de la o altă persoană s-a aflat că Fritz i-a dăruit mai multe oase de cal, dar păreau a fi de om, întrucât erau albe.Investigaţiile făcute, în cartierul unde locuia Fritz, au scos la iveală că acesta se afla foarte des în anturajul unor tineri, pe care îi ducea la mansarda lui.

În data de 22 iunie 1924, poliţia l-a reţinut pe Fritz şi i-a făcut o percheziţie la mansardă. Aici au descoperit mai multe obiecte de îmbrăcăminte ale unora dintre victime, iar pe pereţi se aflau impregnaţi stropi de sânge uman. De asemenea, s-au mai descoperit bucăţi de oase şi carne de provenienţă umană.Încolţit de poliţişti, Fritz a recunoscut că a mâncat şi comercializat carne , oase şi cârnaţi de om.

La proces, Fritz Haarman i-a implorat pe magistraţi să-l condamne la moarte, iar ca ultimă dorinţă a cerut ca pe mormântul său să fie gravat următorul epitaf „ Aici se odihneşte exterminatorul”. În ziua de 15 aprilie 1925, Fritz a fost decapitat, iar prietenul său Hans Grans a fost condamnat la privaţiune de libertate pe viaţă.

CRIMINALITATEA VIOLENTA

Constantin Duvac

Vasile Lăpăduşi