În ultimii ani numărul barurilor s-a înmulţit.Majoritatea îşi atrag clienţii prin băuturi ieftine date pe datorie, aparate cu jocuri de noroc, şi cate o fata mai..deochiată ca şi vânzătoare.O astfel de fată este şi M Judith, de 18 ani.Zâmbetele şi privirile ei le-au ameţit  minţile multor bărbaţi ce frecventează barul B… din localitatea Ojdula-Covasna.Aceasta venise la oraş cu gândul de a-şi face un rost în viaţă.Zambetele şi privirile ei le-au luat minţile multor bărbaţi.

Printre cei care  s-au îndragostit de frumoasa domnişoară este şi Şandor, de 22 de ani de profesie măcelar. Devenit un statornic client al barului, tânărul a reuşit să o ademenească pe Judith. În continuare au urmat multe întâlniri şi cei doi au început să îşi facă planuri de viitor. Aproape zilnic Şandor trecea pe la bar să îşi vadă iubita şi o sorbea din priviri savurând din licorile lui Bachus. Pe parcurs şi-a dat seama că femeia era curtată şi de alţi tineri, chiar de bărbaţi mai în vârstă cu care îşi permitea anumite glume. Comportamentul ei începe să îi macine sufletul. Caută să o îndepărteze prin consumul excesiv de alcool, dar nu reuşeşte. Pe acest fond, apar certurile între cei doi ajungând să se lovească reciproc cu pumnii şi diferite obiecte din incinta localului.

Într-o seară Şandor şi-a făcut din nou prezenţa în local. Şi-a ocupat loc la masa obişnuită şi a consumat vin , fără să scape din priviri nicio mişcare a prietenei sale. După plecarea tuturor consumatorilor , acesta a rămas în continuare în bar, sub pretextul că nu şi-a terminat băutura. În jurul orelor 22.40 , Judith i-a cerut să plece , întrucât urmează să facă curăţenie. Atât i-a trebuit lui Şandor …. scânteia s-a aprins. Au început să se insulte , să se lovească reciproc. Fata a încercat să îl scoată din local , dars-a ales cu mai multe lovituri de cuţit în bărbie, torace şi zona gâtului , care au ucis-o pe loc. Observând că iubita nu mai este în viaţă autorul s-a sinucis cu aceeaşi armă, lama cuţitului pătrunzându-i în inimă şi secţionându-i artera jugulară.

În loc de concluzie: Atenţie la iubirea care ucide!

Soluţionat din punct de vedere al anchetei judiciare, acest caz prezintă un interes deosebit în plan criminologic. Evoluţia relaţiilor dintre victimă şi criminalul sinucigaş este tipică pentru riscul major pe care-l reprezintă în societate prezenţa unor indivizi care, în ciuda aparenţelor de forţă şi stabilitate, sunt fiinţe cu un psihic slab, incapabile să-şi stăpânească şi să-şi controleze impulsurile emoţionale. Aşa cum remarca unul dintre poliţiştii care s-au ocupat de caz, deznodământul fatal nu reprezintă o ….. fatalitate. Cu o singură condiţie : să fie totuşi luat în serios, sigur, nu fiecare dintre noi este un psiholog profesionist, dar în fiecare dintre noi acel mecanism intim, numit intuiţie trebuie să funcţioneze ca un sistem de protecţie şi autoprotecţie. Mai ales în condiţiile în care sub presiunea negativă a unor factori de stres socio-economic extrem de puternici în zilele noastre, numărul persoanelor cu un psihic labil , predispuse să cedeze şi să devină potenţiali autori ai unor fapte aberante, este tot mai mare.

VASILE LĂPĂDUŞI, TRAIAN MORARU,

CRIMINALISTICA MILENIUL III