M-am întrebat de multe ori dacă agresivitatea umană este înnăscută sau dobândită?Nici acum nu am reuşit să ma edific în acest sens.Începând cu Sigmund Freud și Konard Lorentz şi terminând cu Bandura, niciunul nu m-a făcut să înţeleg originea agresivităţii umane.Să plecăm de la un simplu exemplu: eşti pe o stradă necirculată, seara, la o oră destul de târzie.Vorbeşti liniştit la telefon.La un moment dat vezi lângă tine o umbră, un bust…Te uiţi în spate şi vezi că se apropie de tine în fugă.Te loveşte şi îţi smulge telefonul.Fuge.

Aici intervine instinctul fiecăruia.Tu ce ai face?

Persoanlitatea fiecăruia, probabil ea ne-ar dicta ceea ce vom face în continuare.Sensul etimologic al cuvântului provine din latinescul ”persona” care semnifică ”mască”, ”costumație”, prin care actorii teatrului antic închipuiau sau simbolizau pe cineva pe scenă. Al doilea sens obținut prin extensiune se referă la rolul îndeplinit în teatru sau în viață, la funcțiile pe care și le asumă cineva. Cel de-al treilea sens desemnează însă și individualitatea corporală și psihică a acelui care îndeplinește rolul. Cel de-al patrulea sens adaugă o notă de valoare, referindu-se la ce fel de om este, ce rang are.

Cum reacţionezi la un atac direct?Reacţionezi din instinct, condus de frică şi începi să-ţi loveşti “adversarul” fără ai da ocazia să te lovească el primul, sau te reculegi şi “încasezi” ce-ţi oferă acesta ?Poate mă lămuriţi voi.

Biroul .I.T.S.L.F. Timişoara. Tehnician Criminalist Ag. Predescu Silviu